В четвъртък 18-ти април, православната църквата почита Свети мъченик Виктор. Имен

...
В четвъртък 18-ти април, православната църквата почита Свети мъченик Виктор. Имен
Коментари Харесай

На 18 април четвъртък имен ден празнуват две български имена със значение на Победа

В четвъртък 18-ти април, православната църквата почита Свети страдалец Виктор. Имен ден имат всички, кръстени Виктор и Виктория.

Името идва от латинската дума victori, в превод - Победа. Свети страдалец Виктор бил боец по време на ръководството на Марк Аврелий. Всички воини в империята тогава били длъжни да предават по едно животно в жертва на идолите, съобщи Сановник.бг.

Така императорът желал да ревизира дали в редиците му няма друговерци. Християнската религия обаче не разрешила на Виктор да извърши сходна свирепост. За отхвърли си той бил наказан на мъчения и изтезания.

Духът и вярата на Виктор му помогнали да премине през всичко. Всеки ден бойците изумени установявали, че раните на мъченика са зараснали през нощта и той още веднъж е жив и здрав. Вместо да го прекършат, тестванията го създали по-силен отвсякога.

Светецът даже съумял да победи изтъкнат вълшебник, който се преклонил пред силите му и даже приел християнството. Говори се, че единствено с молитва Виктор оказал помощ на всички ослепени бойци да прогледнат.

Загубили борбата със светеца, на управляващите не им останало друго, с изключение на да се отърват от него. За това на 18-ти април, II век, той бил обезглавен в Дамаск. Оттогава до през днешния ден на днешната дата почитаме паметта на великия християнин Свети страдалец Виктор
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР